Koffie- en theeconsumptie geassocieerd met lager risico op jicht

March 2023
jicht
risico
koffie
thee
hyperurikemiestatus
De consumptie van koffie en thee heeft een sterke, niet-lineaire associatie met een lager risico op jicht. De relatie tussen koffie en jicht wordt mogelijk beïnvloed door de hyperurikemiestatus op baseline. Dat concluderen Chinese onderzoekers in hun publicatie in Rheumatology. In eerder onderzoek zijn aanwijzingen gevonden voor associaties tussen koffie- en theeconsumptie enerzijds en serumurinezuurconcentraties en jichtrisico anderzijds. Omdat het epidemiologische bewijs inconsistent is, v
Wilt u meer lezen? Log dan in.

Gerelateerde items

Drie subgroepen Sjögren ontdekt

Het syndroom van Sjögren kent drie subgroepen, met verschillen in ziekteactiviteit, symptoomlast en ...

Lees meer

Verhoogt voetballen het risico op knieartrose?

Voetballen verhoogt het risico op knieartrose niet significant vergeleken met niet-voetballen, mits ...

Lees meer

Daling risico hart- en vaatziekten bij PsA, niet bij SpA

Het risico op hart- en vaatziekten neemt na verloop van tijd af bij patiënten met PsA. Dit geldt nie ...

Lees meer

Real world: risico stoppen JAK-remmers en bDMARDs verschillend

Onderzoekers van de internationale JAK-pot-studie ontdekten dat JAK-remmers in het algemeen niet gea ...

Lees meer