Consumptie van orgaanvlees verhoogt het risico op blaaskanker

June 2021
orgaanvlees
blaaskanker
Een hoge consumptie van orgaanvlees verhoogt het risico op blaaskanker. Visconsumptie verlaagt juist het risico op blaaskanker, maar alleen bij mannen. Dat concluderen onderzoekers op basis van een analyse van gepoolde data uit elf cohortstudies. Voor blaaskanker zijn meerdere risicofactoren bekend, zoals een hogere leeftijd, mannelijk geslacht, roken en blootstelling aan bepaalde carcinogene stoffen. Mogelijk speelt voeding, waaronder vleesconsumptie, ook een rol bij het ontstaan van de ziekte. Vlees bevat verschille
Wilt u meer lezen? Log dan in.

Gerelateerde items

Prioriteiten in behandelresultaten bij ouderen met blaaskanker

Bij veel oudere patiënten met blaaskanker met een hoog risico zijn levensverlenging en onafhankelijk ...

Lees meer

Inname fruit en groenten gerelateerd aan risico op blaaskanker

Een uitgebreide studie van het BLadder cancer Epidemiology and Nutritional Determinants (BLEND)-cons ...

Lees meer

Moleculaire urinetest voor surveillance blaaskanker na radiotherapie

Een moleculaire urinetest kan bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker na (chemo)bestraling reci ...

Lees meer

Urinoïden kunnen respons behandeling blaaskanker monitoren

Nederlandse onderzoekers hebben uit urine afkomstige organoïden van blaaskanker, urinoïden genaamd, ...

Lees meer