Hoge intake microben via voeding geeft lagere prevalentie COPD

May 2024
COPD
voeding
prevalentie
microben
Een grote cross-sectionele studie laat zien dat een hoge intake van levende microben of probiotica in de voeding geassocieerd is met een lagere prevalentie van COPD, met name bij rokers, vrouwen en niet-obese mensen. De laatste jaren is er veel aandacht voor het darmmicrobioom, dat een nauwe relatie heeft met gezondheid in het algemeen, maar ook met luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD. Intake van probiotica (levende microben) kan in een muismodel van COPD luchtweginflammatie en -remodellering voorkomen. Bij mense
Wilt u meer lezen? Log dan in.

Gerelateerde items

Droogpoederinhalator als oplossing voor salbutamoltekort: “Een effectief en milieuvriendelijk alternatief”

Het tekort aan salbutamol in vernevel- en dosisaerosolvorm leidde de afgelopen maanden tot veel vrag ...

Lees meer

Effectiviteit van telerehabilitatie en cognitieve telerehabilitatie bij COPD-patiënten

Een recente studie, gepubliceerd in MDPI, onderzocht de effectiviteit van zowel pulmonale telerehabi ...

Lees meer

“Zodra we iemand met COPD voor ons hebben, kunnen we gaan puzzelen"

Het stigma ‘Met COPD kun je niets doen’ bestaat helaas nog steeds, terwijl in de afgelopen jaren ...

Lees meer

COPD-behandeling in transitie: van standaard naar maatwerk

Voor deze editie van het nascholingsmagazine heeft gasthoofdredacteur Sami Simons gekozen voor h ...

Lees meer